Η μεγάλη αλήθεια

Ὁδός ἄνω κάτω μία καὶ ὡυτή – ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε ούτε την αρχή (αίτιο), ούτε το τέλος (σκοπό) του κόσμου μας. Και ούτε μπορούμε να τα γνωρίσουμε ποτέ. Μάλλον γιατί είμαστε ε ν τ ό ς του κόσμου τούτου. Αυτό δημιουργεί αρχικά μια ανησυχία, ένα άγχος στο έξυπνο (αυτό που δεν κοιμάται δηλαδή) μυαλό. Ακολουθεί ο ανοδικός αγώνας της αναζήτησης. Επίπονος αγώνας, πόλεμος σχεδόν, με πολλαπλές απώλειες σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο. Ο αγώνας είναι χωρίς αποτέλεσμα. Δε βρίσκεται τίποτα στέρεο, μόνο οι καταγεγραμμένες ανά τους αιώνες – ως ιστορία και φιλοσοφία – απόπειρες των ανθρώπων να ανακαλύψουν (σε περίπτωση που πίστευαν ότι όντως υπάρχει) ή να εφεύρουν (στην άλλη περίπτωση που πίστευαν ότι δεν υπάρχει) αίτιο και σκοπό. Διπλή αποτυχία.

Η αποδοχή της ήττας του ανθρωπίνου γένους στην αναζήτηση αυτή είναι η συνθήκη ειρήνης με τους εαυτούς μας. Δε γνωρίζουμε και ούτε είναι δυνατό να μάθουμε ποτέ το Ουσιώδες – μάλλον διότι το Ουσιώδες, ακόμη κι αν υπάρχει, είναι ε κ τ ό ς του κόσμου τούτου, άρα ουσιαστικά απροσπέλαστο.

Όσοι αξιωθούμε να ζήσουμε σε αυτήν την “ειρηνική” περίοδο της ζωής μας, έχουμε πλέον τα εφόδια να προετοιμαστούμε για το μεγάλο ταξίδι της Εξόδου. Τα μάτια μας δεν είναι στραμμένα πλέον στον κόσμο και στην αναζήτησή νοήματος, αλλά εντός μας. Χάσαμε από τον εξωτερικό “εχθρό”, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε στη μάχη με τον εαυτό. Κάποιοι το καταφέρνουν. Και ίσως τότε, με νέα γνώση και εμπειρία, μπορούν να σκύψουν πάνω από τους χάρτες των μαχών του πρώτου μεγάλου πολέμου τους και να τους ξαναδούν με άλλο μάτι. Θα έκαναν τα ίδια ή άλλα; Ασκήσεις επί χάρτου. Ο πόλεμος χάθηκε. Χρόνος δεν υπάρχει πλέον για δεύτερη ευκαιρία. Δεύτερη Ζωή δεν έχει.

Ας μην έχει! Μια λάμψη αστράφτει εντός. Αφού κατάφερα να καταλάβω ότι δ ε ν γ ί ν ε τ α ι να καταλάβω, μήπως έγινα λίγο σοφότερος έστω, σε σχέση με ό,τι ήμουν όταν ξεκίνησα; Μήπως τελικά προχώρησα, σήκωσα θαρρετά το κεφάλι άνω και ζήτησα να δω τα εκτός εμού; Και τι ήταν αυτό που είδα;

Ότι η εσωτερική αλλαγή και εξέλιξη είναι προϋπόθεση αλλά και αποτέλεσμα της απόπειρας κατανόησης του κόσμου. Ότι όσα υπάρχουν και συμβαίνουν γύρω μας, αποκτούν το νόημα που ε μ ε ί ς επιλέγουμε να τους δώσουμε, όταν και σε όποιο βαθμό συμβαίνει αυτό για τον καθένα μας. Ότι ο συντονισμός των ανθρώπων προς απόδοση κ ο ι ν ο ύ νοήματος, συνιστά τη βάση συγκρότησης αυτού που ονομάζουμε Κοινωνία των Ανθρώπων.

Αυτοί είναι οι καρποί της ειρηνικής περιόδου μετά τον μεγάλο πόλεμο. Η γεύση τους δεν είναι πάντα γλυκιά. Μάλλον γλυκόπικρη, καθώς λένε όσοι τους έχουν δοκιμάσει. Όμως, ευτυχώς ή δυστυχώς, ο άνθρωπος δεν αρκείται στα λόγια των άλλων κι ας είναι έμπιστα μέλη της Κοινωνίας που έχει συγκροτήσει. Έχει λαχτάρα να δοκιμάσει ο ίδιος. Και το ταξίδι του Ανθρώπου και της Ανθρωπότητας συνεχίζεται αενάως εις τους αιώνας των αιώνων, ίδιο για όλους και ταυτοχρόνως μοναδικό για τον καθένα και τη καθεμία από εμάς.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η μεγάλη αλήθεια”

  1. Αντί άλλου σχολίου στο υπέροχο αυτό κείμενο δυο λόγια του Ποιητή των εικόνων (που παρεπιπτόντως γεννήθηκε σαν σήμερα) Αντρει Ταρκόφσκι:

    ‘Είμαστε σταυρωμένοι σε μια διάσταση, ο κόσμος όμως είναι πολυεπίπεδος. Το νιώθουμε αυτό και υποφέρουμε από την αδυναμία μας να γνωρίσουμε την αλήθεια… Δεν χρειάζεται να ξέρουμε! Χρειάζεται να αγαπάμε. Και να πιστεύουμε. Η πίστη είναι η γνώση με τη βοήθεια της αγάπης. Η τέχνη μας δίνει αυτή την πίστη και μας γεμίζει με το αίσθημα της προσωπικής αξιοπρέπειας. Εισάγεται στο αίμα του ανθρώπου, στο αίμα της κοινωνίας κάποιο ένζυμο αντίστασης, η ικανότητα να μην παραιτούμαστε. Ο άνθρωπος χρειάζεται το φως. Η τέχνη τού δίνει το φως, την πίστη στο μέλλον, στην προοπτική’

    Андрей Тарковский

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s