Δυο Ζωές

Υπάρχει ένα ρητό που λέει: “Έχουμε δυο ζωές – η δεύτερη ξεκινά τη στιγμή που καταλαβαίνεις ότι έχεις μόνο μία”. Μία ζωή. Μία ευκαιρία. Δεν είναι πρόβα αυτό που ζούμε, είναι το ένα, το μόνο, το αληθινό – όσο αληθινό μπορεί να αυτό που συλλαμβάνουν οι αισθήσεις μας. Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί για να αναλυθεί η σχέση του ανθρώπου με τον αισθητό κόσμο και τις σχέσεις του με τους άλλους στην κοινωνία των ανθρώπων. Δεν έχω ούτε τις γνώσεις, ούτε την ικανότητα να εμβαθύνω. Ο μύθος του σπηλαίου του Πλάτωνα είναι ένα καλό σημείο να ξεκινήσει κανείς αυτή τη δύσκολη ανάβαση.

Θέλω να σταθώ σε πιο πρακτικά σημεία. Όλα όσα θεωρούμε μικρά και ασήμαντα, αλλά στο τέλος καθορίζουν τη μέρα και τη ζωή μας. Το κλειδί είναι η μέρα. Master the day and you will master the life. Σας προτείνω να αντιμετωπήσετε την κάθε μέρα ξεχωριστά. Δείτε την ημέρα αυτόνομα, όχι ως μία ακόμη μέρα σε μια ατελείωτη σειρά ημερών που οδηγούν στο θάνατο ή στις διακοπές ή στο σαββατοκύριακο. Μην περιμένετε κάτι να γίνει, να έρθει, να αλλάξει για να ζήσετε. Σήμερα, τώρα, είναι αυτό που έχουμε. Το παρελθόν είναι αναλλοίωτα αδρανές και το μέλλον αβέβαια υπαρκτό. Δείτε την κάθε μέρα ως μια ευκαιρία να αρχίσετε ξανά, ακόμη κι αν η χθεσινή μέρα ήταν απογοητευτική, καταστροφική ή μεγαλειώδης και εκπληκτική. Δεν έχει σημασία. Αφήστε τον βραδινό ύπνο να σας αναβαπτίσει στη ζωή.

Θα γίνω πιο συγκεκριμένος. Ξεκινήστε την ημέρα σας από τον εαυτό σας. Αυτονόητο δεν ακούγεται; Δεν είναι. Οι περισσότεροι ξεκινούν την ημέρα τους από το κινητό τους. Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, emails, ειδήσεις, εφαρμογές. Η φωτεινή μικρή οθόνη που παραμονεύει στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι μας, απαιτεί την προσοχή μας αμέσως μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας! Αντισταθείτε. Ξεκινήστε με την ατομική σας περιποίηση, ίσως λίγο μουσική στο βάθος να παίζει, ένα γρήγορο πρωινό, σύντομη γυμναστική (για όσους έχουν κέφι και είναι πρωινοί τύποι), ένα πεντάλεπτο αυτοσυγκέντρωσης, λίγη ώρα με παιδιά, σύντροφο (αν υπάρχουν). Ξέρω, υπάρχει η πίεση της δουλειάς, η ετοιμασία των παιδιών για το σχολείο, το ασήκωτο βάρος του παπλώματος. Πού καιρός και όρεξη για…αυτοσυγκέντρωση ; Δεν είναι εύκολο. Αν ήταν, θα το έκαναν όλοι.

Οι πιο πολλοί από εμάς έχουν κάποια πρωινή δουλειά ή υποχρέωση. Αυτές οι ώρες είναι οι πιο δύσκολες. Είναι; Δεν ξέρω. Για κάθε άνθρωπο η εργασία ή ό,τι άλλο κάνει για να γεμίσει τη ζωή του είναι μια προσωπική ιστορία. Δεν υπάρχουν ούτε συμβουλές, ούτε σωστά και λάθος πράγματα να κάνετε. Ακολουθήστε την καρδιά σας. Ξέρει καλύτερα από το νου. Αν είστε διατεθειμένοι να θυσιάσετε το 1/3 της μέρας (άρα και της ζωής σας) σε κάτι που μισείτε ή έστω υπομένετε, προκειμένου να χρηματοδοτήσετε τα υπόλοιπα 2/3, τότε κάνετε το μεγάλο λάθος που ανέφερα παραπάνω. Περιμένετε να περάσει κάτι (στην περίπτωση μας, ο χρόνος της εργασίας) για να ζήσετε. Είναι λάθος. Φυσικά και γίνεται πολύ συχνά. Ιδανικά θα πρέπει να το αλλάξετε. Η εργασία είναι μέρος της ζωής μας. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να μην είναι αρνητική εμπειρία. Δεν είναι εύκολο. Αν ήταν, θα το έκαναν όλοι.

Ο ελεύθερος χρόνος είναι η μεγαλύτερη παγίδα. Αν υπάρχει ελεύθερος χρόνος μέσα στη μέρα, συνήθως εξαφανίζεται στον καναπέ, στην τηλεόραση, στα παιδιά, στους άλλους. Οι υποχρεώσεις είναι δεδομένες και κατανοητές. Κρατείστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Λίγος χρόνος αρκεί, μια ώρα μπορεί να χωρέσει πολλά. Κάντε κάτι για εσάς. Άσκηση, βόλτα, ένα βιβλίο, κάποιο hobby, μουσική – κάτι δικό σας, για σας. Κάτι που δεν θα είναι απαραίτητο να γίνει, αλλά γίνεται μόνο επειδή εσείς θέλετε. Μην περιμένετε να τελειώσουν οι υποχρεώσεις για να βρείτε τον προσωπικό σας χρόνο. Δεν θα τελειώσουν. Ποτέ. Πρέπει εσείς να πείτε ότι εδώ τελειώνει η μέρα. Τα υπόλοιπα αύριο. Και χωρίς τύψεις να ασχοληθείτε με εσάς. Δεν είναι εύκολο. Αν ήταν, θα το έκαναν όλοι.

Αυτή είναι μια ατομοκεντρική προσέγγιση. Όσο χρόνο αφιερώνουμε στις ζωές των άλλων, τόσο κλέβουμε από τη δική μας ζωή. Όσο μαραζώνουμε κάνοντας συγκρίσεις της ζωής μας με τις σκηνοθετημένες πόζες στα κοινωνικά δίκτυα, τόσο χάνουμε την ευκαιρία να συγκριθούμε με τον χθεσινό μας εαυτό και να αγωνιστούμε για το καλύτερο. Μη συγκρίνεστε με τους άλλους. Συγκριθείτε με τον εαυτό σας. Απαιτήστε να γίνεστε καλύτεροι κάθε μέρα. Δεν είναι εύκολο. Αν ήταν, θα το έκαναν όλοι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s